czwartek, 28 stycznia 2016

Chleb bez mąki z kaszy pęczak

Chleb bez mąki z kaszą pęczak



Składniki:

Amarantus – ½ szklanki
Siemię lniane – 50g
Słonecznik – ½ szklanki
Pestki dyni – ½ szklanki
Płatki owsiane – ½ szklanki
Jagody goji – ½ szklanki
Białko z jednego jaja
Woda – 3-4 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Szczypta soli

Wykonanie:

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie mieszamy z nasionami, wodą, białkiem jaja, oliwą i solą.
Odstawiamy na pół godziny, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie całość przekładamy do foremki i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.

Kroimy, kiedy chleb będzie dobrze przestudzony!