Zapiekany makaron z pesto pietruszkowym, łososiem i
brokułami
Składniki – 2 porcje:
Makaron Fusilli Giganti – 200g
Brokuły – 300g
Łosoś świeży – 300g
Suszone pomidory – 10 sztuk
Ser parmezan – 2-3 łyżki startego
Sól
Składniki – pesto pietruszkowe:
Pęczek natki pietruszki pietruszki – 2 sztuki
Migdały płatki – 1 łyżka
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek – 4-5 łyżek
Ser Pecorino Romano – 3 łyżki startego
Ser Parmezan – 2 łyżki startego
Szczypta soli
Wykonanie – pesto pietruszkowe:
W blenderze umieścić natkę pietruszki, czosnek, migdały i
całość zalać oliwą z oliwek. Zmiksować na gładką masę, dodać potarte sery i
doprawić do smaku szczyptą soli. W razie potrzeby dodać oliwę, aby uzyskać
odpowiednią konsystencje.
Wykonanie – zapiekanka:
Makaron delikatnie podgotować w osolonej wodzie, tak aby był
jeszcze lekko twardy. Brokuły umyć, podzielić na różyczki i zblanszować.
Makaron wymieszać z brokułami, pokrojonymi suszonymi pomidorami i ½ pesto.
Następnie łososia umyć, pozbawić skóry i lekko posolić i popieprzyć. Pokroić go
w kostkę około 2-3 cm i wymieszać z makaronem.
Całość polać resztą pesto i posypać serem.
Całość piec 25 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu, pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz