środa, 27 stycznia 2016

Zapiekany makaron z pesto pietruszkowym, łososiem i brokułami

Zapiekany makaron z pesto pietruszkowym, łososiem i brokułami



Składniki – 2 porcje:

Makaron Fusilli Giganti – 200g
Brokuły – 300g
Łosoś świeży – 300g
Suszone pomidory – 10 sztuk
Ser parmezan – 2-3 łyżki startego
Sól

Składniki – pesto pietruszkowe:

Pęczek natki pietruszki pietruszki – 2 sztuki
Migdały płatki – 1 łyżka
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek – 4-5 łyżek
Ser Pecorino Romano – 3 łyżki startego
Ser Parmezan – 2 łyżki startego
Szczypta soli

Wykonanie – pesto pietruszkowe:

W blenderze umieścić natkę pietruszki, czosnek, migdały i całość zalać oliwą z oliwek. Zmiksować na gładką masę, dodać potarte sery i doprawić do smaku szczyptą soli. W razie potrzeby dodać oliwę, aby uzyskać odpowiednią konsystencje.

Wykonanie – zapiekanka:

Makaron delikatnie podgotować w osolonej wodzie, tak aby był jeszcze lekko twardy. Brokuły umyć, podzielić na różyczki i zblanszować. Makaron wymieszać z brokułami, pokrojonymi suszonymi pomidorami i ½ pesto. Następnie łososia umyć, pozbawić skóry i lekko posolić i popieprzyć. Pokroić go w kostkę około 2-3 cm i wymieszać z makaronem.
Całość polać resztą pesto i posypać serem.

Całość piec 25 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu, pod przykryciem.