Ziemniaczana „tarta” z cukinią, grzybami i suszonymi
pomidorami
Składniki – ciasto:
Ziemniaki – 500g
Mąka – 2 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Rozmaryn suszony – 1 łyżka
Sól, pieprz
Składniki:
Cukinia – 1 sztuka
Podgrzybki lub borowiki – 1 szklanka
Suszone pomidory – 6-7 sztuk
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Ser gorgonzola – 50g
Czosnek – 1 ząbek
Rozmaryn suszony, sól, pieprz
Płatki migdałów
Wykonanie – ciasto:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, a gdy będą miękkie obrać i
przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie wymieszać z solą, pieprzem,
suszonym rozmarynem, jajkiem i mąką. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w
temperaturze 190-200 stopni przez 10-15 minut.
W tym czasie podsmażyć grzyby razem z suszonymi pomidorami i
czosnkiem.
Gdy przestygną wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do
smaku.
Na podpieczone ciasto wyłożyć pokroje plastry cukinii,
a na nie sos z grzybów i suszonych pomidorów. Całość posypać pokruszonym serem
gorgonzola, płatkami migdałów i suszonym rozmarynem. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz