wtorek, 26 stycznia 2016

Ziemniaczana "tarta" z cukinią, grzybami i suszonymi pomidorami

Ziemniaczana „tarta” z cukinią, grzybami i suszonymi pomidorami



Składniki – ciasto:

Ziemniaki – 500g
Mąka – 2 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Rozmaryn suszony – 1 łyżka
Sól, pieprz

Składniki:

Cukinia – 1 sztuka
Podgrzybki lub borowiki – 1 szklanka
Suszone pomidory – 6-7 sztuk
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Ser gorgonzola – 50g
Czosnek – 1 ząbek
Rozmaryn suszony, sól, pieprz
Płatki migdałów

Wykonanie – ciasto:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, a gdy będą miękkie obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie wymieszać z solą, pieprzem, suszonym rozmarynem, jajkiem i mąką. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 190-200 stopni przez 10-15 minut.
W tym czasie podsmażyć grzyby razem z suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Gdy przestygną wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do smaku.

Na podpieczone ciasto wyłożyć pokroje plastry cukinii, a na nie sos z grzybów i suszonych pomidorów. Całość posypać pokruszonym serem gorgonzola, płatkami migdałów i suszonym rozmarynem. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.