wtorek, 2 lutego 2016

Ciasto orzechowe z bezą, masą krówkową i kruszonką z ciasta knafeh (kadayif)

Ciasto orzechowe z bezą, masą krówkową i kruszonką z ciasta knafeh (kadayif)



Składniki – ciasto kruche:

Orzechy włoskie zmielone – 1 szklanka
Mąka – ¾ szklanki
Masło – ½ kostki
Jajko – 1 sztuka
Cukier puder – 2 łyżki
Szczypta soli

Składniki – beza:

Białka jaja – 2 sztuki
Cukier – 3 łyżki

Składniki – budyń waniliowy:

Mleko – 500ml
Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
Laska wanilii – 1 sztuka
Masło – 1 łyżka
Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Cukier z prawdziwą wanilią – 2 łyżki

Dodatkowo:

Powidła śliwkowe – 1 słoiczek
Masa krówkowa – 1 opakowanie

Kruszona z ciasta knafeh:

Ciasto knafeh – 250g
Masło – 3 łyżki
Miód – 3-4 łyżki
Orzechy włoskie – ½ szklanki posiekanych
Szczypta cynamonu

Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od zrobieni bezy

Wykonanie – beza:

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie błyszcząca i sztywna dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę. Pianę z białek wyłożyć na blaszkę (taką samą, którą użyjemy potem do ciasta orzechowego) i suszyć przez 3 godziny w 120 stopniach.

Wykonanie – ciasto orzechowe:

Mąkę wymieszać z orzechami i zagnieść ciasto z masłem, jajkiem i cukrem.  Odstawić do lodówki na 30 minut, a następnie podzielić na dwie części.
Jedną część ciasta rozwałkować na blaszce i piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Powtórzyć tą samą czynność z drugą częścią ciasta. Pozostawić do przestudzenia.

Wykonanie – kruszonka:

W garnku roztopić masło i wymieszać z miodem. Ciasto kadayif rozgnieść/rozkruszyć w dłoniach i wymieszać z posiekanymi orzechami, cynamonem, masłem i miodem. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach, mieszając od czas do czasu. Następnie przestudzić.

Wykonanie – budyń:

Odmierzyć 400ml mleka i zagotować go z nasionami z laski wanilii, cukrem, masłem i aromatem waniliowym. W pozostałej części mleka rozpuścić skrobię i gdy mleko zacznie się gotować wlać powolnym strumieniem intensywnie mieszając. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie schłodzić.
Gdy wszystkie warstwy ciasta będą upieczone i dobrze przestudzone można przystąpić do „składania” ciasta.

Pierwszą, dolną warstwę stanowi ciasto kruche, które należy posmarować powidłami śliwkowymi i masą krówkową. Następnie położyć warstwę z bezy, którą posmarować budyniem waniliowym. Kolejną warstwą jest ciasto orzechowe posmarowane masą krówkową. Wierzch ciasta posypać „kruszonką” z ciasta kadayif.