Ciasto orzechowe z bezą, masą krówkową i kruszonką z ciasta
knafeh (kadayif)
Składniki – ciasto kruche:
Orzechy włoskie zmielone – 1 szklanka
Mąka – ¾ szklanki
Masło – ½ kostki
Jajko – 1 sztuka
Cukier puder – 2 łyżki
Szczypta soli
Składniki – beza:
Białka jaja – 2 sztuki
Cukier – 3 łyżki
Składniki – budyń waniliowy:
Mleko – 500ml
Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
Laska wanilii – 1 sztuka
Masło – 1 łyżka
Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Cukier z prawdziwą wanilią – 2 łyżki
Dodatkowo:
Powidła śliwkowe – 1 słoiczek
Masa krówkowa – 1 opakowanie
Kruszona z ciasta knafeh:
Ciasto knafeh – 250g
Masło – 3 łyżki
Miód – 3-4 łyżki
Orzechy włoskie – ½ szklanki posiekanych
Szczypta cynamonu
Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od zrobieni bezy
Wykonanie – beza:
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy
piana będzie błyszcząca i sztywna dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę.
Pianę z białek wyłożyć na blaszkę (taką samą, którą użyjemy potem do ciasta
orzechowego) i suszyć przez 3 godziny w 120 stopniach.
Wykonanie – ciasto orzechowe:
Mąkę wymieszać z orzechami i zagnieść ciasto z masłem,
jajkiem i cukrem. Odstawić do lodówki na
30 minut, a następnie podzielić na dwie części.
Jedną część ciasta rozwałkować na blaszce i piec w
piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Powtórzyć tą samą czynność
z drugą częścią ciasta. Pozostawić do przestudzenia.
Wykonanie – kruszonka:
W garnku roztopić masło i wymieszać z miodem. Ciasto kadayif
rozgnieść/rozkruszyć w dłoniach i wymieszać z posiekanymi orzechami, cynamonem,
masłem i miodem. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku przez 20-25
minut w 180 stopniach, mieszając od czas do czasu. Następnie przestudzić.
Wykonanie – budyń:
Odmierzyć 400ml mleka i zagotować go z nasionami z laski
wanilii, cukrem, masłem i aromatem waniliowym. W pozostałej części mleka rozpuścić
skrobię i gdy mleko zacznie się gotować wlać powolnym strumieniem intensywnie
mieszając. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie schłodzić.
Gdy wszystkie warstwy ciasta będą upieczone i dobrze
przestudzone można przystąpić do „składania” ciasta.
Pierwszą, dolną warstwę stanowi ciasto kruche, które należy
posmarować powidłami śliwkowymi i masą krówkową. Następnie położyć warstwę z
bezy, którą posmarować budyniem waniliowym. Kolejną warstwą jest ciasto
orzechowe posmarowane masą krówkową. Wierzch ciasta posypać „kruszonką” z
ciasta kadayif.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz