Pączki
Składniki – 24 sztuki:
Mąka – ½ kg
Mleko 2% - 1 szklanka
Drożdże – 75g
Cukier – 40g do ciasta +
10g na zaczyn
4 żółtka jaja
Szczypta soli
3 łyżki masła
Cukier waniliowy – 1 opakowanie lub 1 laska wanili
1 kieliszek spirytusu
1 słoiczek konfitury z
płatków róży
Olej do smażenia (1-2l)
½ ziemniaka
Cukier puder do posypania
pączków
Wykonanie:
Mleko zagrzać delikatnie
(około 30 stopni) i rozpuścić w nim drożdże i cukier.
Mikserem utrzeć żółtka z
cukrem i masłem. Następnie przesiać mąkę i dodać gotowy zaczyn z drożdży. Dodać
cukier waniliowy, szczyptę soli i spirytus. Ciasto zagniatać przy użyciu
miksera lub ręcznie, do czasu, aż będzie „odchodziło od ręki”. Przykryć
ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkować
ciasto na grubość około 1cm i wycinać kółka za pomocą szklanki.
Gotowe kółka przykryć
ręcznikiem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie na każde
kółko położyć łyżeczkę konfitury i zagnieść w kólkę.
Drugą opcją jest nadziewanie pączków dopiero po usmażeniu. Wtedy wyrośnięte kółka wrzucamy na gorący olej, smażymy i następnie nadziewamy.
Drugą opcją jest nadziewanie pączków dopiero po usmażeniu. Wtedy wyrośnięte kółka wrzucamy na gorący olej, smażymy i następnie nadziewamy.
W wysokim garnku rozgrzać
olej. Ziemniaka obrać i przekroić na pół.
Przy pomocy ziemniaka
sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany i gotowy do smażenia pączków.
Jeśli tak, wrzucamy pączki na gorący olej i smażymy z każdej strony na kolor
brązowy.
Po usmażeniu odsączyć
pączki na ręczniku papierowym (najlepiej 2-3 razy zmienić ręcznik w trakcie
odsączania), a gotowe i przestudzone pączki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz