Dorada pieczona w maśle migdałowym z lubczykiem
Składniki – 2 porcje:
Dorada – 2 sztuki
Masło migdałowe – 3 łyżki
Lubczyk suszony – 2 łyżeczki
Sól gruboziarnista – 1 łyżeczka
Kapary – 2 łyżki
Suszone pomidory – 4 sztuki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Wykonanie:
Masło migdałowe mieszamy z lubczykiem, solą, posiekanymi
pomidorami, czosnkiem i kaparami.
Dorady czyścimy i nacinamy skórę. Do środka ryby dajemy po 1
łyżce marynaty, a pozostałą częścią
nacieramy boki ryby.
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym razem z warzywami np.
brokułami i pomidorami i pieczemy 25 minut.
Podajemy z sosem tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz