sobota, 9 stycznia 2016

Dorada pieczona w maśle migdałowym z lubczykiem

Dorada pieczona w maśle migdałowym z lubczykiem



Składniki – 2 porcje:

Dorada – 2 sztuki
Masło migdałowe – 3 łyżki
Lubczyk suszony – 2 łyżeczki
Sól gruboziarnista – 1 łyżeczka
Kapary – 2 łyżki
Suszone pomidory – 4 sztuki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Czosnek – 2 ząbki

Wykonanie:

Masło migdałowe mieszamy z lubczykiem, solą, posiekanymi pomidorami, czosnkiem i kaparami.
Dorady czyścimy i nacinamy skórę. Do środka ryby dajemy po 1 łyżce marynaty, a pozostałą częścią  nacieramy boki ryby.

Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym razem z warzywami np. brokułami i pomidorami i pieczemy 25 minut.

Podajemy z sosem tzatziki.