Śląskie makówki
Składniki:
Mak mielony – 500g
Bułki kajzerki – 4 sztuki lub 1 bagietka
Mleko – 600-700ml
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Migdały całe – ½ szklanki
Migdały płatki – 4 łyżki
Rodzynki – 1 szklanka
Figi suszone – 5 sztuk
Miód – ½ szklanki
Wykonanie:
Bułki/ bagietkę kupujemy kilka dni przed przygotowaniem
makówek, tak aby zdążyła dobrze wyschnąć.
Zmielony mak mieszamy z orzechami, migdałami, rodzynkami i
figami i gotujemy w mleku. Dodajemy miód i na sam koniec pokrojone w kostkę
bułki. Całość przekładamy do naczynia, dekorujemy migdałami i schładzamy.
W przypadku, gdy makówki będą za suche, można dodać jeszcze
trochę mleka (bułki i mak wchłoną go bardzo dużo).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz