niedziela, 10 stycznia 2016

Makówki

Śląskie makówki




Składniki:

Mak mielony – 500g
Bułki kajzerki – 4 sztuki lub 1 bagietka
Mleko – 600-700ml
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Migdały całe – ½ szklanki
Migdały płatki – 4 łyżki
Rodzynki – 1 szklanka
Figi suszone – 5 sztuk
Miód – ½ szklanki

Wykonanie:

Bułki/ bagietkę kupujemy kilka dni przed przygotowaniem makówek, tak aby zdążyła dobrze wyschnąć.
Zmielony mak mieszamy z orzechami, migdałami, rodzynkami i figami i gotujemy w mleku. Dodajemy miód i na sam koniec pokrojone w kostkę bułki. Całość przekładamy do naczynia, dekorujemy migdałami i schładzamy.

W przypadku, gdy makówki będą za suche, można dodać jeszcze trochę mleka (bułki i mak wchłoną go bardzo dużo).