Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami
Składniki:
Królik – 1 tuszka
Cydr – 150ml
Masło – 50g
Miód – 3 łyżki
Pietruszka – 2 sztuki
Marchew – 2 sztuki
Ziemniaki – 5 sztuk
Czosnek – ½ główki
Rozmaryn – kilka gałązek
Sól, pieprz
Wykonanie:
Królika myjemy i porcjujemy, a następnie dokładnie nacieramy
solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3h do lodówki. Następnie w naczyniu żaroodpornym
układamy obrane i pokrojone w ćwiartki warzywa, królika i czosnek.
Miód mieszamy z cydrem i podlewamy nim królika i warzywa. Na
wierzch królika układamy plastry masła i rozmaryn.
Pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie i włączamy funkcję grilla, tak aby skórka mięsa i warzyw była chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz