Shakshuka z chorizo
Składniki – 2 porcje:
Pomidory – 5 sztuk (lub 1 puszka pomidorów i 2 sztuki
świeżych)
Papryka – 1 sztuka
Kiełbaska chorizo – 100g
Jarmuż – 1 garść
Czosnek – 1 ząbek
Kumin rzymski – 1 łyżeczka
Jajka – 3-4 sztuki
Sól, pieprz, szczypiorek
Wykonanie:
Na gorącej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę
kiełbaskę chorizo. Dodać do niej pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Całość
smażyć przez 5-7 minut z czosnkiem i kuminem. Po tym czasie dodać jarmuż, sól,
pieprz i całość wymieszać. Na patelnię wbić jajka i pozostawić pod przykryciem
na około 4-5 minut, tak aby jajka się ścięły. Posypać szczypiorkiem i świeżo
zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz