niedziela, 24 stycznia 2016

Shakshuka z chorizo

Shakshuka z chorizo



Składniki – 2 porcje:

Pomidory – 5 sztuk (lub 1 puszka pomidorów i 2 sztuki świeżych)
Papryka – 1 sztuka
Kiełbaska chorizo – 100g
Jarmuż – 1 garść
Czosnek – 1 ząbek
Kumin rzymski – 1 łyżeczka
Jajka – 3-4 sztuki
Sól, pieprz, szczypiorek

Wykonanie:

Na gorącej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo. Dodać do niej pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Całość smażyć przez 5-7 minut z czosnkiem i kuminem. Po tym czasie dodać jarmuż, sól, pieprz i całość wymieszać. Na patelnię wbić jajka i pozostawić pod przykryciem na około 4-5 minut, tak aby jajka się ścięły. Posypać szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.