Tarta żytnia z buraczkami, łososiem i kozim serem
Składniki - ciasto:
Mąka żytnia – 200g
Żółtko jaja – 1 sztuka
Masło – ½ kostki
Sól – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – szczypta
Składniki:
Burak – 1 duża sztuka
Marchew – 1 sztuka
Pietruszka – 1 sztuka
Śmietana 12% - 2 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Pasta harrisa – 1 łyżka
Pasta tahini – 1 łyżka
Kumin rzymski – 1 łyżeczka
Kozi ser – 200g
Gorgonzola - 50g
Ser ricotta - 150g
Czosnek – 2 ząbki
Łosoś wędzony – 200g
Pomidorki koktajlowe – 500g
Sól, pieprz
Czarnuszka – 2 łyżeczki
Wykonanie – ciasto:
Mąkę przesiać, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia.
Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie
schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty
lub blachę. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać np. nasionami
fasoli, tak aby ciasto było równomiernie płaskie po upieczeniu.
Piec 20 minut w 180 stopniach.
Wykonanie:
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Doprawić do smaku czosnkiem, pastą tahini, harrisą, kuminem, pieprzem i solą. Dodać
jajko, serek ricotta i jogurt naturalny. Całość dobrze wymieszać.
Na podpieczone ciasto wyłożyć warzywa, a na nich ułożyć
plastry łososia. Posypać całość pokruszonym kozim serem, gorgonzolą i ułożyć połówki
pomidorków koktajlowych.
Całość posypać czarnuszką i piec kolejne 40 minut w 180
stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz