sobota, 23 stycznia 2016

Zupa krem brokułowo-szpinakowa

Zupa krem brokułowo-szpinakowa




Składniki – 4 porcje:

Brokuły – 1 sztuka
Szpinak – 250g
Ziemniaki – 200g
Marchew – 2 sztuki
Woda lub wywar jarzynowy – 250-300ml
Serek mascarpone – 1 łyżka
Ser feta – 2-3 łyżki
Sól, pieprz, czosnek

Wykonanie:

Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do nich różyczki brokułów i umyty szpinak. Całość zalać wodą lub bulionem i gotować do miękkości. Następnie wszystko zmiksować i w razie potrzeby uzupełnić wodą lub wywarem. Zupę zabielić serkiem mascarpone i doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.

Zupę podawać z pokruszonym serem feta i dzikim ryżem.