wtorek, 16 lutego 2016

Mus z chałwy i jabłek z ziemią jadalną

Mus z chałwy i jabłek



Składniki – 6 porcji:

Składniki – mus chałwowy:
Chałwa waniliowa – 250g
Mascarpone – 250g
Jajka – 5 sztuk
Cukier puder – 2 łyżki

Składniki – mus jabłkowy:

Wersja z alkoholem:
Jabłka np. szara reneta – 1 kg
Sok z 1 cytryny
Calvados – 100 ml

Wersja bezalkoholowa:
Jabłka – 1,5kg

Składniki – ziemia jadalna:

Migdały bez skóry – 1 garść
Czekolada gorzka – 50g
Herbatniki – 5 sztuk

Wykonanie – mus jabłkowy:

Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Dodać do nich wyciśnięty sok z cytryny i podlać alkoholem lub herbatą. Całość gotowań na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i „rozpadające się”. Następnie jabłka zmiksować na gładki mus i schłodzić w lodówce.

Wykonanie – ziemia jadalna:

W mikserze zmiksować herbatniki, migdały i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić. Gdy masa będzie schłodzona należy zetrzeć ją na tarce lub rozkruszyć w palcach albo widelcem.

Wykonanie – mus chałwowy:
Gdy mus jabłkowy i ziemia będą się chłodzić, należy przygotować mus chałwowy. Na początek należy oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, do której dodać chałwę i całość wymieszać. Do chałwy i żółtek dodać serek mascarpone i delikatnie, powoli wszystko połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać ją małymi porcjami do masy z chałwy i delikatnie, powoli mieszać. Gdy mus będzie już gotowy można przystąpić do „składania” deseru.

Na spód naczynia wyłożyć schłodzony mus jabłkowy, następnie mus z chałwy i całość posypać jadalną ziemią. Przed podaniem deser schłodzić.