Mus z chałwy i jabłek
Składniki – 6 porcji:
Składniki – mus chałwowy:
Chałwa waniliowa – 250g
Mascarpone – 250g
Jajka – 5 sztuk
Cukier puder – 2 łyżki
Składniki – mus jabłkowy:
Wersja z alkoholem:
Jabłka np. szara reneta – 1 kg
Sok z 1 cytryny
Calvados – 100 ml
Wersja bezalkoholowa:
Jabłka – 1,5kg
Składniki – ziemia jadalna:
Migdały bez skóry – 1 garść
Czekolada gorzka – 50g
Herbatniki – 5 sztuk
Wykonanie – mus jabłkowy:
Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wrzuć do
garnka. Dodać do nich wyciśnięty sok z cytryny i podlać alkoholem lub herbatą.
Całość gotowań na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i „rozpadające się”.
Następnie jabłka zmiksować na gładki mus i schłodzić w lodówce.
Wykonanie – ziemia jadalna:
W mikserze zmiksować herbatniki, migdały i czekoladę. Całość
dokładnie wymieszać i schłodzić. Gdy masa będzie schłodzona należy zetrzeć ją
na tarce lub rozkruszyć w palcach albo widelcem.
Wykonanie – mus chałwowy:
Gdy mus jabłkowy i ziemia będą się chłodzić, należy
przygotować mus chałwowy. Na początek należy oddzielić białka od żółtek. Żółtka
utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, do której dodać chałwę i całość
wymieszać. Do chałwy i żółtek dodać serek mascarpone i delikatnie, powoli
wszystko połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać ją małymi
porcjami do masy z chałwy i delikatnie, powoli mieszać. Gdy mus będzie już
gotowy można przystąpić do „składania” deseru.
Na spód naczynia wyłożyć schłodzony mus jabłkowy, następnie mus
z chałwy i całość posypać jadalną ziemią. Przed podaniem deser schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz