Pstrąg łososiowy pieczony z
paluszkami krabowymi, warzywami
i ziemniakami
i ziemniakami
Składniki – 4 porcje:
Paluszki krabowe -10 sztuk
Cukinia zielona – 1 sztuka
Cukinia żółtka – 1 sztuka
Bakłażan – ½ sztuki
Papryka czerwona – 1 sztuka
Ziemniaki – 5-6 sztuk
Oliwki – 10 sztuk
Ser feta – 100g
Parmezan - 1 łyżka startego do posypania
Sól, pieprz, suszone oregano,
tymianek cytrynowy, bazylia (ja użyłam greckiej)
Składniki – marynata:
Miód – 2 łyżki
Musztarda dijon – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Pasta tahini – 1 łyżka
+ oliwa z oliwek, nitka
Wykonanie:
Pstrąga myjemy, suszymy i usuwamy
ości. Następnie kroimy go na dwa równe płaty i marynujemy
w miodzie, musztardzie dijon, paście tahini i oliwie z oliwek przez 2-3 godziny.
w miodzie, musztardzie dijon, paście tahini i oliwie z oliwek przez 2-3 godziny.
W między czasie warzywa myjemy i
kroimy w plastry lub kostkę.
Ziemniaki obieramy i wykrajamy z
nich kuleczki (można także pokroić w ćwiartki). Następnie gotujemy je przez 15
minut, a po tym czasie smarujemy oliwą i posypujemy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą
z oliwek i układamy na dnie warzywa (część). Na warzywach układamy jeden
plaster pstrąga, skórą do dołu. Na pstrągu układamy paluszki krabowe, które
przykrywamy drugim płatem ryby. Rybę związujemy delikatnie nitką, tak aby
podczas pieczenia nic nie spadło. Dookoła ryby układamy pozostałe warzywa,
ziemniak, zioła i pokruszony ser feta. Całość posypujemy parmezanem, solą i pieprzem. Pieczemy
przez 20 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz