wtorek, 9 lutego 2016

Pizza


Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Dla mnie mógłby być codziennie...








Pizza – przepis na ciasto -  4 sztuk

Składniki:

Mąka pszenna typ 500 – 500g
Woda ciepła – 250ml
Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki
Drożdże – 40g
Sól – 1.5 łyżeczki
Cukier – szczypta


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Następnie mieszam z mąką i oliwą z oliwek. Zagniatam ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) około 5 minut, tak aby odchodziło od ręki. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde – dodać wody, zbyt rzadkie – dosypać mąki.
Następnie ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagniatam ciasto (około 1 minuty) i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na  pół godziny.
Po tym czasie dzielę ciasto na cztery części i formuję 4 kulki, lekko spłaszczone. Układam jest
w odstępach od siebie, przykryte ściereczką.

Ja ciasto piekę na specjalnym kamieniu do pieczenia pizzy i z czystym sumieniem, każdemu go polecam. Przed ostatecznym pieczeniem, rozgrzewam kamień w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (kamień powinien grzać się około 50 minut od ZIMNEGO PIEKARNIKA).
W czasie kiedy kamień się grzeje, przygotowuję sos do pizzy i wszystkie składniki.


Sos do pizzy:

1 puszka pomidorów (latem, kiedy mamy smaczne pomidory używam świeżych)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Szczypta soli
Szczypta cukru

Pomidory miksujemy z czosnkiem. Dodajemy przyprawy i sól i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie studzimy.

Przygotowanie pizzy:

Ciasto na pizzę rozwałkować (osoby z większą wprawą mogą zrobić to ręcznie) i posmarować
1 łyżką oliwy z oliwek. Następnie nałożyć na ciasto sos i poukładać ulubione dodatki np. chorizo, pieczarki. Następnie ułożyć na cieście mozarellę i posypać oregano. Piec siedem i pół minuty.
W przypadku pizzy z szynką prosciutto – szynkę układamy dopiero na upieczonej pizzy.

Smacznego