niedziela, 20 marca 2016

Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym

Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym




Składniki – królik:

Królik – 1 sztuka
Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki
Szalotki – 3 sztuki
Czosnek – 2 ząbki
Bulion jarzynowy – 2 szklanki
Śmietana 30% - 3 łyżki
Sól, pieprz
Natka pietruszki – 1 pęczek
Oliwa – 2 łyżki

Składniki – risotto – 4 porcje:

Ryż Arborio -2 szklanki
Bulion jarzynowy – 3 szklanki
Wino białe wytrawne – 200 ml
Koper włoski – 1 sztuka
Cebula – 1 mała sztuka
Marchew – 1 mała sztuka
Seler naciowy – 1 łodyga
Masło – 2 łyżki
Parmezan – 2 łyżki startego
Sól, pieprz
Oliwa – 2 łyżki

Wykonanie – królik:

Królika porcjujemy i do przygotowania dania wykorzystujemy przednie i tylne nogi.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną dymkę i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie podsmażamy królika wraz z grzybami pokrojonymi w plasterki.
Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał, można podlać mięso delikatnie wodą.  Gdy mięso będzie już miękkie, a sos zredukowany, zabielamy go śmietaną, mieszamy z posiekaną natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W między czasie przygotowujemy risotto.

Wykonanie – risotto:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Gdy warzywa będą delikatnie miękkie dodajemy ryż i smażymy przez 2-3 minut, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy pokrojony w kostkę koper włoski.
Następnie całość podlewamy winem i gotujemy na mocnym ogniu bez mieszania. Po 2-3 minutach wszystko zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i nie mieszając gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie miękki ( w razie potrzeby pod koniec można dodać trochę wody).

Gdy ryż jest już miękki, dodajemy do niego masło i starty ser. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy razem z królikiem i ulubioną sałatką.