niedziela, 20 marca 2016

Schab pieczony w ziołowej panierce

Schab pieczony w ziołowej panierce



Składniki:

Schab bez kości – 1 kg
Suszone zioła: czosnek niedźwiedzi, majeranek, tymianek
Sól, pieprz
Czosnek – 3 ząbki
Oliwa np. smakowa – czosnkowa lub cytrynowa – 3 łyżki + 2 do pieczenia
Mąka pszenna – 1 łyżka

Wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem, solimy i smarujemy oliwą. Następnie wszystkie przyprawy mieszamy z mąką i obsypujemy nimi schab z każdej strony.
Przygotowany schab odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), a następnie przekładamy do rękawa do pieczenia, do którego dodajemy 3 ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy.
Schab pieczemy przez godzinę w 180 stopniach z funkcją termoobiegu.
Gdy schab będzie upieczony, po wyjęciu z rękawa, odkładamy schab na talerz na czas około 10 minut, aby „odpoczął”.

Schab można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.