Ciasteczka jaglane z płatkami jaglanymi
Kasza jaglana – ½ szklanki
Mleko – 1 szklanka
Wiórki kokosowe – 4 łyżki
Miód lub syrop klonowy – 2 łyżki
Mak – 1 łyżka
Żurawina – ½ szklanki
Płatki jaglane Sonko – ½ szklanki + trochę do panierowania
Jajko – 1 sztuka
Jogurt naturalny – 2 łyżki
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy na mleku z wiórkami
kokosowymi i miodem. Gdy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy ją do
wystygnięcia, a następnie mieszamy ją z makiem, żurawiną, płatkami jaglanymi.
Do wszystkich składników dodajemy jajko, jogurt i mieszamy. Formujemy kuleczki,
które obtaczamy w płatkach jaglanych i pieczemy przez 25-30 minut w 180
stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz