wtorek, 19 kwietnia 2016

Ciasteczka jaglane z płatkami jaglanymi



Ciasteczka jaglane z płatkami jaglanymi

 
Składniki:
Kasza jaglana – ½ szklanki
Mleko – 1 szklanka
Wiórki kokosowe – 4 łyżki
Miód lub syrop klonowy – 2 łyżki
Mak – 1 łyżka
Żurawina – ½ szklanki
Płatki jaglane Sonko – ½ szklanki + trochę do panierowania
Jajko – 1 sztuka
Jogurt naturalny – 2 łyżki

Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy na mleku z wiórkami kokosowymi i miodem. Gdy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy ją do wystygnięcia, a następnie mieszamy ją z makiem, żurawiną, płatkami jaglanymi. Do wszystkich składników dodajemy jajko, jogurt i mieszamy. Formujemy kuleczki, które obtaczamy w płatkach jaglanych i pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.