wtorek, 19 kwietnia 2016

Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek



Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek




Składniki:

Kasza jaglana – 1 szklanka
Bułka drożdżowa (chałka) – 1 sztuka
Mleko – 1,5 szklanki
Jajko – 1 sztuka
Miód – 2 łyżki
Jabłka – 3 sztuki
Cynamon – 1 łyżeczka
Czerwona porzeczka – ½ szklanki

Dodatkowo:

Jogurt naturalny – 1 małe opakowanie

Wykonanie:

Kaszę jaglaną wypłukać i przesypać do naczynia do zapiekania lub foremki do ciasta. Na kaszy poukładać pokrojoną w plastry chałkę i jabłka, a także porzeczki. Mleko wymieszać z miodem, jajkiem i cynamonem i zalać nimi kaszę, chałkę i owoce. Całość zapiekać przez 45-50 minut w 180 stopniach.
W między czasie przygotować sos mieszając jogurt naturalny z ekstraktem z cykorii.
Ciasto można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno polane sosem jogurtowo-kawowym.