Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek
Składniki:
Kasza jaglana – 1 szklanka
Bułka drożdżowa (chałka) – 1 sztuka
Mleko – 1,5 szklanki
Jajko – 1 sztuka
Miód – 2 łyżki
Jabłka – 3 sztuki
Cynamon – 1 łyżeczka
Czerwona porzeczka – ½ szklanki
Dodatkowo:
Jogurt naturalny – 1 małe opakowanie
Ekstrakt z cykorii Cykoriada – 1 łyżka
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wypłukać i przesypać do naczynia do zapiekania
lub foremki do ciasta. Na kaszy poukładać pokrojoną w plastry chałkę i jabłka,
a także porzeczki. Mleko wymieszać z miodem, jajkiem i cynamonem i zalać nimi
kaszę, chałkę i owoce. Całość zapiekać przez 45-50 minut w 180 stopniach.
W między czasie przygotować sos mieszając jogurt naturalny z
ekstraktem z cykorii.
Ciasto można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno
polane sosem jogurtowo-kawowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz