Ekspresowe gołąbki ze szczawiem
Składniki:
Ryż pełnoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 1 torebka 125g
Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g
Szczaw – 1 pęczek
Czosnek – 2 ząbki
Sól, pieprz
Masło – 1 łyżka
+ olej lub masło do posmarowania formy
Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio
Wykonanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie
wymieszać go z mięsem, czosnkiem, masłem, solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania (najlepiej okrągłe) posmarować masłem
lub olejem.
Na dnie naczynia układać umyte i osuszone liście szczawiu,
tak aby połowa każdego liścia wystawała poza naczynie (dzięki temu będzie można
zawinąć „gołąbka”). Na ułożonych liściach rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który
następnie przykryć wystającymi liśćmi.
Naczynie zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 minut w 180
stopniach.
Gołąbka można podać z sosem pomidorowym.#Zaryżykuj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz