środa, 27 kwietnia 2016

Ekspresowe gołąbki ze szczawiem



Ekspresowe gołąbki ze szczawiem


Składniki:

Ryż pełnoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 1 torebka 125g
Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g
Szczaw – 1 pęczek
Czosnek – 2 ząbki
Sól, pieprz
Masło – 1 łyżka
+ olej lub masło do posmarowania formy
Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio

Wykonanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać go z mięsem, czosnkiem, masłem, solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania (najlepiej okrągłe) posmarować masłem lub olejem.
Na dnie naczynia układać umyte i osuszone liście szczawiu, tak aby połowa każdego liścia wystawała poza naczynie (dzięki temu będzie można zawinąć „gołąbka”). Na ułożonych liściach rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który następnie przykryć wystającymi liśćmi.
Naczynie zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 minut w 180 stopniach.
Gołąbka można podać z sosem pomidorowym.

#Zaryżykuj