niedziela, 1 maja 2016

Ptysie z kremem jaglanym



Ptysie z kremem jaglanym




Składniki – ptysie:

Mąka – 1 szklanka
Jajka – 4 sztuki
Masło – ½ kostki
Woda – 1 szklanka

Składniki – krem jaglany:

Kasza jaglana – 1 szklanka
Mleko – 2 szklanki
Awokado – 1 sztuka
Banan – 4 sztuki
Kakao – 4-5 łyżeczek
Miód – 2 łyżki

Wykonanie - ptysie:

W garnku roztopić masło, a następnie dodać do niego wodę. Do garnka wsypać mąkę i bardzo energicznie całość mieszać, aż masa będzie gładka, gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka.
Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem).
Ciasto na ptysie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy minimum 3cm.
Ciasto piec w 200 stopniach przez 20-30 minut, aż będą miały ładny złoty kolor.

Wykonanie – krem:

Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować na mleku z miodem i 1 bananem. Gdy kasza wystygnie, zmiksować ją na gładki krem z awokado i pozostałymi bananami. Do masy dodać kakao i całość dokładnie wymieszać.

Ptysie nadziewać kremem i podawać z dodatkiem owoców lub posypane cukrem pudrem.