Ptysie z kremem jaglanym
Składniki – ptysie:
Mąka – 1 szklanka
Jajka – 4 sztuki
Masło – ½ kostki
Woda – 1 szklanka
Składniki – krem jaglany:
Kasza jaglana – 1 szklanka
Mleko – 2 szklanki
Awokado – 1 sztuka
Banan – 4 sztuki
Kakao – 4-5 łyżeczek
Miód – 2 łyżki
Wykonanie - ptysie:
W garnku roztopić masło, a następnie dodać do niego wodę. Do
garnka wsypać mąkę i bardzo energicznie całość mieszać, aż masa będzie gładka,
gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka.
Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie
dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem).
Ciasto na ptysie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego
pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy
minimum 3cm.
Ciasto piec w 200 stopniach przez 20-30 minut, aż będą miały
ładny złoty kolor.
Wykonanie – krem:
Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować na mleku z
miodem i 1 bananem. Gdy kasza wystygnie, zmiksować ją na gładki krem z awokado
i pozostałymi bananami. Do masy dodać kakao i całość dokładnie wymieszać.
Ptysie nadziewać kremem i podawać z dodatkiem owoców lub
posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz