poniedziałek, 2 maja 2016

Deser ryżowy z ananasem i mango



Deser ryżowy z ananasem i mango




Składniki – 4 porcje:

Ryż jaśminowy Uncle Ben’s – 1 torebka (125g)
Mleko (np. kokosowe) – ¾ szklanki
Wiórki kokosowe – 4 łyżki
Skórka z ½ limonki
Miód – 3 łyżki
Ananas – ½ sztuki
Mango – 1 sztuka
Masło – 1 łyżka

Wykonanie:

Ryż wysypujemy z woreczka i gotujemy na mleku z dodatkiem 2 łyżek miodu. Następnie do ugotowanego ryżu dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z limonki. Całość dokładnie mieszamy.
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło razem z 1 łyżką miodu, a następnie smażymy na nim ananasa.
Mango obieramy ze skóry i miksujemy na gładkie puree. 
W szklankach lub słoikach układamy warstwami: smażonego ananasa - krem ryżowy i puree z mango. Całość dekorujemy miętą. Podajemy na ciepło lub zimno. 

#Zaryżykuj