Deser ryżowy z ananasem i mango
Składniki – 4 porcje:
Ryż jaśminowy Uncle Ben’s – 1 torebka (125g)
Mleko (np. kokosowe) – ¾ szklanki
Wiórki kokosowe – 4 łyżki
Skórka z ½ limonki
Miód – 3 łyżki
Ananas – ½ sztuki
Mango – 1 sztuka
Masło – 1 łyżka
Wykonanie:
Ryż wysypujemy z woreczka i gotujemy na mleku z dodatkiem 2
łyżek miodu. Następnie do ugotowanego ryżu dodajemy wiórki kokosowe i startą
skórkę z limonki. Całość dokładnie mieszamy.
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy
masło razem z 1 łyżką miodu, a następnie smażymy na nim ananasa.
Mango obieramy ze skóry i miksujemy na gładkie puree.
W szklankach lub słoikach układamy warstwami: smażonego ananasa - krem ryżowy i puree z mango. Całość dekorujemy miętą. Podajemy na ciepło lub zimno.
#Zaryżykuj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz