Sałatka z pieczonych buraków i pieczonej sałaty rzymskiej
Składniki:
Buraki – 2 sztuki
Rukola – garść
Pomidory koktajlowe – kilka sztuk
Sałata rzymska – 1 duża sztuka
Parmezan – kilka plasterków
Orzechy pini – 2 łyżki
Pesto z natki pietruszki – 4 łyżki + 2 do sosu
Olej sezamowy – 3 łyżki
Miód – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Wykonanie:
Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie
marynujemy w połowie marynaty przygotowanej z
oleju sezamowego i miodu i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach,
od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Sałatę rzymską myjemy, kroimy
na pół i mocno skrapiamy marynatą przygotowaną z oleju sezamowego i miodu.
Pieczemy przez 20 minut lub grillujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz