wtorek, 3 maja 2016

Sałatka z pieczonych buraków i pieczonej sałaty rzymskiej



Sałatka z pieczonych buraków i pieczonej sałaty rzymskiej




Składniki:
Buraki – 2 sztuki
Rukola – garść
Pomidory koktajlowe – kilka sztuk
Sałata rzymska – 1 duża sztuka
Parmezan – kilka plasterków
Orzechy pini – 2 łyżki
Pesto z natki pietruszki – 4 łyżki + 2 do sosu
Olej sezamowy – 3 łyżki
Miód – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Wykonanie:
Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie marynujemy w połowie marynaty przygotowanej z  oleju sezamowego i miodu i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Sałatę rzymską myjemy, kroimy na pół i mocno skrapiamy marynatą przygotowaną z oleju sezamowego i miodu. Pieczemy przez 20 minut lub grillujemy.
Gdy buraki będą już przestudzone układamy je na talerzu razem z sałatą rzymską, którą polewamy 4 łyżkami pesto. Dekorujemy całość rukolą i pomidorami koktajlowymi, a także posypujemy parmezanem i orzechami pini. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek i pesto.