czwartek, 5 maja 2016

Surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy



Surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy




Składniki – 4 porcje:

Czerwona kapusta – ½ główki
Pomarańcza – 1 sztuka
Granat – 1 sztuka
Pestki dyni – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Miód – 1 łyżka
Sok z ½ cytryny
Musztarda dijon – 1 łyżka
Sól

Wykonanie:

Kapustę drobno posiekać i zblanszować. Zblanszowaną kapustę skropić sokiem z ½ cytryny i posolić. Następnie uprażyć na patelni pestki dyni i dodać je do kapusty. Pomarańczę obrać dokładnie ze skóry i pousuwać białe błonki z owocu, a następnie pokroić w kostkę. Do kapusty dodać pomarańczę, granat i wymieszać z oliwą z oliwek, miodem i musztardą. Doprawić do smaku solą.