Surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy
Składniki – 4 porcje:
Czerwona kapusta – ½ główki
Pomarańcza – 1 sztuka
Granat – 1 sztuka
Pestki dyni – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Miód – 1 łyżka
Sok z ½ cytryny
Musztarda dijon – 1 łyżka
Sól
Wykonanie:
Kapustę drobno posiekać i zblanszować. Zblanszowaną kapustę
skropić sokiem z ½ cytryny i posolić. Następnie uprażyć na patelni pestki dyni
i dodać je do kapusty. Pomarańczę obrać dokładnie ze skóry i pousuwać białe
błonki z owocu, a następnie pokroić w kostkę. Do kapusty dodać pomarańczę,
granat i wymieszać z oliwą z oliwek, miodem i musztardą. Doprawić do smaku
solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz