Sałatka z pieczonych buraków
Składniki:
Buraki – 2 sztuki
Rukola – garść
Anchois – kilka sztuk
Parmezan – kilka plasterków
Orzechy włoskie – garść
Sos do pieczenia buraków:
Olej sezamowy – 3 łyżki
Miód – 2 łyżki
Sos do sałatki:
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Miód – 1 łyżka
Sok z ½ cytryny
Sok z malin – 2 łyżki
Wykonanie:
Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie
marynujemy w oleju sezamowym i miodzie i pieczemy przez 30-40 minut w 180
stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę.
Gdy buraki będą już miękkie i wystygną, układamy je na talerzu. Posypujemy rukolą, dekorujemy anchois, plastrami parmezanu i orzechami. Całość polewamy sosem przygotowanym z wymieszanych: oliwy z oliwek, miodu, soku z malin i soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz