czwartek, 5 maja 2016

Sałatka z pieczonych buraków



Sałatka z pieczonych buraków




Składniki:

Buraki – 2 sztuki
Rukola – garść
Anchois – kilka sztuk
Parmezan – kilka plasterków
Orzechy włoskie – garść


Sos do pieczenia buraków:

Olej sezamowy – 3 łyżki
Miód – 2 łyżki

Sos do sałatki:

Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Miód – 1 łyżka
Sok z ½ cytryny
Sok z malin – 2 łyżki

Wykonanie:

Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie marynujemy w oleju sezamowym i miodzie i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. 
Gdy buraki będą już miękkie i wystygną, układamy je na talerzu. Posypujemy rukolą, dekorujemy anchois, plastrami parmezanu i orzechami. Całość polewamy sosem przygotowanym z wymieszanych: oliwy z oliwek, miodu, soku z malin i soku z cytryny.