czwartek, 5 maja 2016

Wiosenna sałatka z kaszą jęczmienną



Wiosenna sałatka z kaszą jęczmienną




Składniki:

Kasza jęczmienna perłowa – 100g
Pomidory koktajlowe – 20 sztuk
Czarne oliwki – 20 sztuk
Rzodkiewki – 10 sztuk
Kapary – 2 łyżki
Natka pietruszki – pół pęczka
Mięta – 10-15 listków

Sos:

Tahini – 2 łyżki
Miód – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Do kaszy dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki, kapary i rzodkiewki pokrojone w plasterki. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i kapary. Całość mieszamy z sosem przygotowanym z tahini, miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.