czwartek, 5 maja 2016

Pieczarki faszerowane szpinakiem



Pieczarki faszerowane szpinakiem




Składniki – 10 sztuk:

Pieczarki portobello lub zwykłe duże pieczarki – 10 sztuk
Szpinak świeży w liściach – 250g
Ser gorgonzola – 200g
Suszone pomidory – 20 sztuk
Czosnek – 3 ząbki
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek do smażenia szpinaku

Wykonanie:

Szpinak myjemy, osuszamy a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy szpinak „zwiędnie” dodajemy do niego 10 drobno posiekanych (można także zmiksować) suszonych pomidorów, drobno posiekany czosnek i ser gorgonzola. Całość smażymy, aż odparuje woda, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczarki obieramy lub myjemy, usuwamy z nich nóżki i faszerujemy szpinakiem. Następnie układamy na każdej pieczarce po 1 suszonym pomidorze i zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy aż pieczarki będą miękkie.