czwartek, 5 maja 2016

Włoska peperonata



Włoska peperonata




Składniki:

Papryka czerwona – 2 sztuki
Cukinia – 1 sztuka
Kapary – 1 łyżka
Anchois – 2 małe sztuki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Czosnek – 3 ząbki
Papryczka chili – 1 sztuka
Bazylia – kilka listków
Suszone oregano – 1 łyżeczka
Cebula – 1 mała sztuka
Masło – 1 łyżeczka
Sól, pieprz
Miód/ cukier - szczypta


Wykonanie:

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej posiekany czosnek, cebulę, papryczkę chili i anchois. Następnie dodajemy paprykę, kapary i smażymy przez 3-4 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię, suszone oregano i bazylię. Całość smażymy przez kolejne 3 minut. Pod koniec dodajemy masło i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem.