środa, 27 kwietnia 2016

Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku



Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku




Składniki:

Ryż basmati Uncle Ben’s – 1 szklanka
Pałki kurczaka – 4 sztuki
Papryka czerwona – 2 sztuki
Papryka żółta – 1 sztuka
Boczniaki – 6 sztuk
Pomidory koktajlowe – 15 sztuk
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
Papryczka chili – 1 sztuka
Czosnek – 3 ząbki
Szafran – szczypta
Suszony rozmaryn
Sól
Oliwa z oliwek – 2 łyżki + do wysmarowania formy
Kiełbaska chorizo – 4-5 plasterków
Sos piri-piri – 1 łyżka

Wykonanie:

Pałki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy 2 ząbkami czosnku, papryczką chili, solą i ½ łyżeczki papryki wędzonej. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek przez 3-5 minut.
Naczynie (np. patelnię żeliwną) smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy na nią ryż. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę paprykę, boczniaki i chorizo. Wszystko mieszamy razem z wędzoną papryką, czosnkiem i sosem piri piri. W naczyniu układamy podsmażone pałki kurczaka.
W 1,5 szklanki wody rozpuszczamy szafran i 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki zalewamy wodą z szafranem i solą, a następnie posypujemy suszonym rozmarynem. Naczynie zawijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach z funkcją termoobiegu.