środa, 27 kwietnia 2016

Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej



Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej




Składniki:

Buraki – 2 sztuki
Mango – ½ sztuki
Granat – ½ sztuki
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Ser parmezan
Szynka szwarcwaldzka – 3-4 plastry
Świeża kolendra
Oliwa z oliwek, sos balsamiczny

Wykonanie:

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.
Następnie obieramy je ze skóry i kroimy w cienkie plastry.

Szynkę szwarcwaldzka kroimy w paseczki, które smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu – musimy wytopić z nich tłuszcz, tak aby powstały cienkie chipsy.
Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.
Na półmisku układamy plastry buraków, a na nich pokrojone w kostkę mango. Całość posypujemy granatem, orzechami włoskimi, chipsami z szynki i plastrami parmezanu.
Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, sosem balsamicznym i posypujemy świeżą kolendrą.