Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki
szwarcwaldzkiej
Składniki:
Buraki – 2 sztuki
Mango – ½ sztuki
Granat – ½ sztuki
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Ser parmezan
Szynka szwarcwaldzka – 3-4 plastry
Świeża kolendra
Oliwa z oliwek, sos balsamiczny
Wykonanie:
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180
stopniach przez 45-50 minut.
Następnie obieramy je ze skóry i kroimy w cienkie plastry.
Szynkę szwarcwaldzka kroimy w paseczki, które smażymy na
rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu – musimy wytopić z nich tłuszcz, tak
aby powstały cienkie chipsy.
Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.
Na półmisku układamy plastry buraków, a na nich pokrojone w
kostkę mango. Całość posypujemy granatem, orzechami włoskimi, chipsami z szynki
i plastrami parmezanu.
Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, sosem balsamicznym i
posypujemy świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz