niedziela, 8 maja 2016

Arancini z pesto bazyliowym



Arancini z pesto bazyliowym



Składniki – 15 sztuk:

Ryż arborio Uncle Ben's – 300g
Jajka – 4 sztuk
Mozarella – 100g
Pesto bazyliowe – 4-5 łyżek
Białe wino wytrawne – 120 ml
Parmezan – 50g
Masło – 50g
Bułka tarta lub polenta – 50g
Oliwa z oliwek
Sól

Wykonanie:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie (w proporcjach 1 szklanka ryżu – 1,5 szklanki wody) z dodatkiem masła, a pod koniec gotowania podlej białym winem. Ryż powinien wchłonąć całą wodę i wino. Następnie ryż wymieszaj z potartym parmezanem i pesto bazyliowym. Dopraw do smaku solą i odstaw do przestygnięcia. Gdy ryż będzie już chłodny wymieszaj go z 2 jajkami i pokrój w drobną kostkę mozarellę.
Na dłoni układaj ryż tak, a na jego środku kostkę mozarelli. Całość zawiń w kólkę i panieruj w jajkach i bułce tartej.
Arancini można smażyć na głębokim oleju, jednak ja preferuję wersję równie smaczną, a mniej kaloryczną – pieczone w piekarniku.
Gdy arancini są już uformowane i upanierowane, skrapiamy je oliwą z oliwek i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach na złoty kolor.