czwartek, 5 maja 2016

Grill - inspiracje i porady

Sezon grillowy rozpoczęty! Gdy tylko pogoda dopisuje, większość osób grilluje na działce, w ogrodzie lub w dowolnym miejscu razem z rodziną i znajomymi.


Chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na udane grillowanie i przedstawić Wam kilka przepisów, które zawsze się sprawdzają.

1. Przystawki - oczywiście wiadomo, że grill to głównie mięso (duuużo mięsa), ale dla tych co tak jak ja, nie tylko czekają na grillowaną karkówkę, jest to element obowiązkowy.

Moje propozycje przystawek to:

Deska serów z orzechami, owocami, krakersami i pyszną oliwkową tapenadą.
Moim ulubieńcem jest też melon z dojrzewającą szynką np. parmeńską.
Obowiązkowo muszą też pojawić się oliwki, suszone pomidory i wyśmienite (najlepiej domowe) pieczywo maczane w oliwie z oliwek.
Do pochrupania nadają się wyśmienicie domowe grissini lub inne pieczywo.



2. Kolejnym niezastąpionym elementem grilla są warzywa - w formie surowej w sałatkach, czy też grillowane.

Ja na grilla przygotowuję zawsze peperonatę, ale także różne wariacje na temat sałat. Ostatnio moje ulubione to te z wykorzystaniem sałaty rzymskiej.





Tutaj znajdziecie zbiór przepisów na sałatki i warzywa, które świetnie nadają się na grilla.

http://kuchniabonappetit.blogspot.com/search/label/Grill
http://kuchniabonappetit.blogspot.com/search/label/Sa%C5%82atki

3. Żaden grill nie mógłby się odbyć, gdyby zabrakło dipów i past.

Od czasu warsztatów z Karolem Okrasą i Lidl Polska, przygotowuję na grilla konfiturę z czerwonej cebuli, która wzbogaca smak każdego mięsa.

http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kaczka-i-sery-francuskie/przepisy/karol-okrasa-kaczka-konfit-z-konfitura-cebulowa-i-puree-z-selera
Obowiązkowo tzatzyki (przygotowane według instrukcji Teo Vafidisa).
http://vafidis.pl/the-greek-gourmet/inspiracje-kulinarne/tzatzyki/




4. No i gwiazda wieczoru - mięso i ryby. Tutaj pełna dowolność w zależności od tego, co wpadnie mi w oko w czasie zakupów.
Uwielbiam grillowaną doradę, pstrąga, okonia czy łososia. Z mięso preferuję polędwicę lub drób, ale z myślą o innych przygotowuję też karkówkę.

Zapraszam po przepisy i inspiracje :)
http://kuchniabonappetit.blogspot.com/search/label/Grill




A teraz kilka rad, co zrobić, aby grilla był udany:

1. Marynata - nie tylko nadaje smak mięsu, ale także powoduje, że nie jest ono twarde po upieczeniu. Polecam przygotowywać domowe marynaty, ale jeśli grill był spontaniczną decyzją, warto zaopatrzyć się w gotowe, zamarynowane mięso, które znajdziecie w sklepach Lidl (bardzo smaczne i przede wszystkim skład jest OK!!!). Marynaty przygotowuję z różnych ziół, które łączę z płynem np. sosem sojowym, winem, olejem lub ketchupem.

2. Grillowanie owoców morza - owoce morza najlepiej grillowań w formie szaszłyków (ze względu na ich niewielkie rozmiary) zamarynowane w ulubionych przyprawach z dodatkiem warzyw lub owoców. Owoce morza grillujemy bardzo krótko, aby mieć pewność że będą miękkie i soczyste.

3. Ryby - można grillować je bezpośrednio na ruszcie, w specjalnych koszykach do grillowania, albo też w papilotach (razem z warzywami, masłem/oliwą lub winem). Aby ryby lepiej się ugrillowały nacinamy ich skórę w kilku miejscach.

4. Solenie - proponuje nie solić mięsa przed położeniem na grillu, ponieważ sól wyciąga wodę, a mięso staje się suche. Lepiej posolić już ugrillowane mięso.

Zapraszam Was do zakładki grill - gdzie znajdziecie wiele ciekawych przepisów :)
http://kuchniabonappetit.blogspot.com/search/label/Grill