czwartek, 5 maja 2016

Bruschetta



Bruschetta



Składniki:
Bagietka lub chleb toskański – 1 bochenek
Oliwa z oliwek – do skropienia
Czosnek – 2-3 ząbki
Mozarella – 2 sztuki
Pomidory – 5-6 sztuk
Bazylia świeża – 1 garść
Sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory myjemy, kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę i mieszamy z roztartymi w moździerzu (lub drobno porwanymi – NIE SIEKANYMI!!!) liśćmi bazylii. Do pomidorów dodajemy posiekany 1 ząbek czosnku i całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Następnie kroimy pieczywo w plastry, każdy z nich nacieramy czosnkiem i polewamy oliwą. Na kromkach chleba można ułożyć plastry mozarelli, a następnie zapiec je przez 10 minut w 180 stopniach. Można również przygotować grzanki bez mozarelli.
Na ugrillowanych/upieczonych grzankach układamy posiekane pomidory i całość skrapiamy np. ulubionym pesto.