niedziela, 8 maja 2016

Risotto z botwinką i kozim serem



Risotto z botwinką i kozim serem



Składniki – 2 porcje:

Ryż arborio Uncle Ben's – 200g
Marchewka –  1/3 sztuki
Cebula – 1/3 sztuki
Seler naciowy – ½ łodygi
Czosnek – 2 ząbki
Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody
Wino białe wytrawne – 150ml
Masło – 1 łyżka
Ser parmezan – 1 łyżka potartego
Botwinka – 1 pęczek
Burak – ½ sztuki
Kozi ser – 100g
Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz
Świeży tymianek

Wykonanie:

Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego.
W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z czosnkiem, uważając aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy ryż prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty.
Ryż  rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy wywarem warzywnym. Sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa ryż. NIE MIESZAMY!!!
Przykrywamy ryż i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu.
Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy). Przekładamy na talerze i dekorujemy pozostałym serem i świeżym tymiankiem.