wtorek, 10 maja 2016

Tarta z botwinką, gorgonzolą i orzechami włoskimi



Tarta z botwinką, gorgonzolą i orzechami włoskimi




Składniki:

Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Buraki – 2 sztuki (średniej wielkości)
Botwina – 1 pęczek
Ser gorgonzola – 200g
Orzechy włoskie – 2 garści
Miód – 3 łyżki
Oliwa z oliwek

Wykonanie:

Buraki obrać i pokroi w cienkie plastry. Skropić oliwą z oliwek i miodem, a następnie piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Ciasto francuskie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, zawinąć rogi i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach.
Następnie na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć podpieczone plastry buraka i posypać umytą i pokrojoną botwiną. Wszystko posypać pokruszonym serem gorgonzola, orzechami włoskimi i polać miodem. 

Piec przez 30-40 minut w 180 stopniach, aż do uzyskania złotego koloru.