Tarta z botwinką, gorgonzolą i orzechami włoskimi
Składniki:
Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Buraki – 2 sztuki (średniej wielkości)
Botwina – 1 pęczek
Ser gorgonzola – 200g
Orzechy włoskie – 2 garści
Miód – 3 łyżki
Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Buraki obrać i pokroi w cienkie plastry. Skropić oliwą z
oliwek i miodem, a następnie piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Ciasto francuskie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia,
zawinąć rogi i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku przez 10-15 minut w
180 stopniach.
Następnie na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć
podpieczone plastry buraka i posypać umytą i pokrojoną botwiną. Wszystko
posypać pokruszonym serem gorgonzola, orzechami włoskimi i polać miodem.
Piec przez 30-40 minut w 180 stopniach, aż do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz