czwartek, 12 maja 2016

Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala



Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala




Składniki – 2 porcje:

Makaron np. spaghetti – 200g
Krewetki – 10 sztuk
Mule – 20 sztuk
Ośmiornica – 2-3 macki
Kalmary baby – 6 sztuk
Pomidory koktajlowe – 20 sztuk
Czosnek – 3 ząbki
Papryczka chili – 1 sztuka
Wino marsala – 120ml
Masło – 1 łyżka
Natka pietruszki – 1 pęczek
Sól
Kilka listków bazylii
Oliwa do smażenia

Wykonanie:

Owoce morza czyścimy (krewetki obieramy z pancerza, usuwamy jelita) i dokładnie myjemy. W przepisie wykorzystujemy ugotowane (gotowe) macki ośmiornicy, które kroimy w kawałki 2-3 cm. Kalmary czyścimy i kroimy w krążki 0,5-1cm.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek i papryczkę chili. Następnie dodajemy pomidory i smażymy przez 3-4 minut. Następie dodajemy krewetki i smażmy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Całość podlewamy winem i dodajemy pozostałe owoce morza. Wszystko smażymy na mocnym ogniu przez 3-4 minuty tak aby sos się zredukował. Pod koniec dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki, liście bazylii i doprawiamy do smaku. Dla wielbicieli ostrych smaków polecam dodanie do sosu szczypty suszonych płatków chili.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i gdy jest już al dente mieszamy go z sosem. Pamiętamy, aby odlać 2-3 łyżki wody w której gotował się makaron i dodać ją do sosu, aby dobrze „połączył” się z makaronem.