Chłodnik z botwinki z kozim serem
Składniki – 4 porcje:
Burak – 2 sztuki
Botwinka – 2 pęczki
Jogurt naturalny – 400g
Kefir – 400g
Rzodkiewki – 5-6 sztuk
Ogórek – ½ sztuki
Ser kozi – 40-50 g
Sól, cukier, ocet ryżowy
Szczypiorek
Wykonanie:
Z buraka wycisnąć sok do którego dodać jogurt naturalny i kefir.
Botwinkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do sok z buraka i jogurtu.
Całość doprawić do smaku solą, cukrem i octem ryżowym. Odstawić do lodówki na
minimum 3-4 godziny. Po tym czasie chłodnik przełożyć do miseczek (najlepiej
wcześniej schłodzonych). Do miseczek dodać drobno posiekane rzodkiewki i ogórka
pokrojonego w cienkie paseczki. Całość posypać pokruszonym kozim serem i
szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz