poniedziałek, 30 maja 2016

Chłodnik z botwinki z kozim serem



Chłodnik z botwinki z kozim serem




Składniki – 4 porcje:

Burak – 2 sztuki
Botwinka – 2 pęczki
Jogurt naturalny – 400g
Kefir – 400g
Rzodkiewki – 5-6 sztuk
Ogórek – ½ sztuki
Ser kozi – 40-50 g
Sól, cukier, ocet ryżowy
Szczypiorek

Wykonanie:

Z buraka wycisnąć sok do którego dodać jogurt naturalny i kefir. Botwinkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do sok z buraka i jogurtu. Całość doprawić do smaku solą, cukrem i octem ryżowym. Odstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny. Po tym czasie chłodnik przełożyć do miseczek (najlepiej wcześniej schłodzonych). Do miseczek dodać drobno posiekane rzodkiewki i ogórka pokrojonego w cienkie paseczki. Całość posypać pokruszonym kozim serem i szczypiorkiem.