czwartek, 26 maja 2016

Flądra pieczona z młodą marchewką i pesto pietruszkowym



Flądra pieczona z młodą marchewką i pesto pietruszkowym




Składniki – 2 porcje:

Flądra – 2 sztuki
Cytryna – 4 plastry
Koperek – ½ pęczka
Natka pietruszki – ½ pęczka
Sól – szczypta
Pesto z natki pietruszki – 3-4 łyżki
Rzodkiewki
Młode marchewki

Wykonanie:

Flądrę pozbawiamy głowy i wnętrzności (jeśli jest niepatroszona), a następnie dokładnie myjemy i nacieramy solą, natką pietruszki i koperkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny i okładamy plastrami cytryny. Każdą flądrę układamy na papierze do pieczenia i zawijamy w formie kieszonki z warzywami polanymi pesto z natki pietruszki. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach i podajemy np. z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.