Flądra pieczona z młodą marchewką i pesto pietruszkowym
Składniki – 2 porcje:
Flądra – 2 sztuki
Cytryna – 4 plastry
Koperek – ½ pęczka
Natka pietruszki – ½ pęczka
Sól – szczypta
Rzodkiewki
Młode marchewki
Wykonanie:
Flądrę pozbawiamy głowy i wnętrzności (jeśli jest niepatroszona),
a następnie dokładnie myjemy i nacieramy solą, natką pietruszki i koperkiem.
Skrapiamy sokiem z cytryny i okładamy plastrami cytryny. Każdą flądrę układamy
na papierze do pieczenia i zawijamy w formie kieszonki z warzywami polanymi
pesto z natki pietruszki. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach i podajemy np.
z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz