Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi
Składniki – 2 porcje:
Pstrąg wędzony – 2 filety
Składniki – szparagi w maślanej emulsji:
Szparagi zielone – ½ pęczka
Wywar jarzynowy – 1 chochelka
Masło – 50g
Składniki – warzywa w gastriku:
Ogórek – ½ sztuki
Rabarbar – 1 łodyga
Cukier – ½ szklanki
Ocet np. jabłkowy – ½ szklanki
Składniki - galaretka z wasabi:
Jogurt naturalny (gęsty) – 200g
Ogórek zielony – ½ sztuki
Wasabi – ½ łyżeczki
Żelatyna lub agar – 1 łyżeczka
Składniki – grzanki:
Chałka – kilka kromek
Jałowiec – 2-3 ziarna
Składniki - chipsy z parmezanu:
Parmezan – ½ szklanki potartego
Wykonanie – warzywa w gastriku:
W garnku gotujemy ocet z cukrem, aż cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy do tej zalewy pokrojone w kostkę ogórki i rabarbar.
Pozostawiamy w marynacie na około 1 godzinę, a następnie odsączamy na sitku.
Wykonanie – galaretka z wasabi:
Jogurt naturalny miksujemy z ogórkiem i wasabi. Doprawiamy
do smaku (musi być orzeźwiające z wyczuwalnym smakiem wasabi). Następnie
rozpuszczamy żelatynę lub agar i dokładnie mieszamy z jogurtem. Przelewamy do
foremki (miseczki) i odstawiamy do lodówki, aż stężeje.
Wykonanie – szparagi:
Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy 2-3 cm końcówek. W
garnku gotujemy wodę, którą solimy, a następnie blanszujemy w niej przez 1-2
minuty szparagi. Po tym czasie szybko je studzimy (najlepiej w wodzie z lodem).
Na patelni rozgrzewamy wywar i gdy zacznie się gotować
dodajemy do niego zimne masło. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie emulsja
do której dodajemy szparagi. Podgrzewamy przez 2 minuty i podajemy.
Wykonanie – grzanki:
Chałkę kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku przez 15-20
minut, aż będzie chrupiąca. W między czasie prażymy na suchej patelni nasiona
jałowca, które później rozgniatamy w moździerzu. Chałkę posypujemy jałowcem.
Wykonanie – chipsy z parmezanu:
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy potarty
parmezan i delikatnie rozsypujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i pieczemy przez 10-15 minut regularnie sprawdzając, tak aby parmezan
się nie przypalił. Następnie wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie a
następnie kruszymy na chipsy.
Wykonanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz