Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką
Składniki – 4 porcje:
Ryż długoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 2 torebki
Pierś z kurczaka – 1 podwójna sztuka
Jogurt naturalny gęsty- 3 łyżki
Żółta pasta curry – 3 łyżki
Sezam do posypania
Składniki - sos orzechowy:
Orzechy arachidowe nieprażone i niesolone – 1 szklanka
Mleko kokosowe – 1 i ½ szklanki
Sos srirracha – 1 łyżka
Sos rybny – do smaku
Składniki - surówka orientalna:
Kapusta biała (młoda) lub pekińska – ½ sztuki
Marchew – 3 sztuki
Biała rzodkiew – ½ sztuki
Orzechy arachidowe – 2 łyżki
Kolendra – ½ pęczka
Imbir – 2cm kawałek
Sos:
Miód – 1 łyżka
Sos sojowy – 1 łyżka
Olej np. sezamowy – 2 łyżki
Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu i pasty curry. Mięso marynujemy
przez około 2-3 godziny (minimum).
Następnie posypujemy sezamem, pieczemy lub grillujemy przez 10-15 minut w
zależności od grubości/wielkości mięsa.
Wykonanie – sos orzechowy:
Orzechy namaczamy przez 3-4 godziny, a następnie miksujemy z
mlekiem kokosowym (można pozostawić kilka orzechów w większych kawałkach).
Następnie delikatnie podgrzewamy i doprawiamy do smaku sosem srirracha i sosem
rybnym ( w małych ilościach i stopniowo, aby nie przesadzić z ostrością). W
razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty można dolać więcej mleka
kokosowego.
Wykonanie – surówka:
Kapustę myjemy i drobno siekamy. Marchewkę i rzepę obieramy
i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie wszystkie warzywa mieszamy z
drobno posiekaną kolendrą, dodajemy posiekane orzechy (można je wcześniej
podprażyć) i starty imbir. Całość doprawiamy do smaku sosem przygotowanym z
oleju (ja użyłam sezamowego), miodu i sosu sojowego.
Wszystko podajemy z ryżem.
#Zaryżykuj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz