poniedziałek, 23 maja 2016

Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką



Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką



Składniki – 4 porcje:

Ryż długoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 2 torebki
Pierś z kurczaka – 1 podwójna sztuka
Jogurt naturalny gęsty- 3 łyżki
Żółta pasta curry – 3 łyżki
 Sezam do posypania

Składniki - sos orzechowy:

Orzechy arachidowe nieprażone i niesolone – 1 szklanka
Mleko kokosowe – 1 i ½ szklanki
Sos srirracha – 1 łyżka
Sos rybny – do smaku

Składniki - surówka orientalna:

Kapusta biała (młoda) lub pekińska – ½ sztuki
Marchew – 3 sztuki
Biała rzodkiew – ½ sztuki
Orzechy arachidowe – 2 łyżki
Kolendra – ½ pęczka
Imbir – 2cm kawałek

Sos:

Miód – 1 łyżka
Sos sojowy – 1 łyżka
Olej np. sezamowy – 2 łyżki

Wykonanie:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu i pasty curry. Mięso marynujemy przez około 2-3 godziny (minimum).
Następnie posypujemy sezamem, pieczemy lub grillujemy przez 10-15 minut w zależności od grubości/wielkości mięsa.

Wykonanie – sos orzechowy:

Orzechy namaczamy przez 3-4 godziny, a następnie miksujemy z mlekiem kokosowym (można pozostawić kilka orzechów w większych kawałkach). Następnie delikatnie podgrzewamy i doprawiamy do smaku sosem srirracha i sosem rybnym ( w małych ilościach i stopniowo, aby nie przesadzić z ostrością). W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty można dolać więcej mleka kokosowego.

Wykonanie – surówka:

Kapustę myjemy i drobno siekamy. Marchewkę i rzepę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie wszystkie warzywa mieszamy z drobno posiekaną kolendrą, dodajemy posiekane orzechy (można je wcześniej podprażyć) i starty imbir. Całość doprawiamy do smaku sosem przygotowanym z oleju (ja użyłam sezamowego), miodu i sosu sojowego.

Wszystko podajemy z ryżem.

#Zaryżykuj