niedziela, 5 czerwca 2016

Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami



Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami


Składniki – 2 porcje:

Rostbef – 500g
Anchois – 3-4 sztuki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Rozmaryn – 2 gałązki

Dodatkowo:
Młode ziemniaki
Młode marchewki
Sałata rzymska
Rabarbar
Białe szparagi
Rzodkiewki
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Pasta sezamowa tahnini –1 łyżka

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 2 równej grubości steki. Następnie skropić je oliwą, olejem z anchois i ułożyć na nich fileciki anchois i rozmaryn. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjąć na godzinę przed smażeniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Steki smażymy na rozgrzanej patelni lub patelni grillowanej po około 1,5 minuty z każdej strony (przy grubości 2-3 cm). Następnie ściągamy z patelni na 2-3 minuty, aby odpoczęły.

Wykonanie – warzywa:

Przygotowanie warzyw rozpoczynamy jeszcze przed smażeniem mięsa. Warzywa dokładnie myjemy (jeśli są młode nie ma potrzeby ich obierania) i marynujemy w sosie przygotowanym z oliwy z oliwek i pasty sezamowej. W przypadku szparagów białych, należy je wcześniej obrać i obgotować. Warzywa pieczemy przez 20-30 minut, tak aby były delikatnie chrupiące. 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie posypujemy koperkiem.