Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami
Składniki – 2 porcje:
Rostbef – 500g
Anchois – 3-4 sztuki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Rozmaryn – 2 gałązki
Dodatkowo:
Młode ziemniaki
Młode marchewki
Sałata rzymska
Rabarbar
Białe szparagi
Rzodkiewki
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Pasta sezamowa tahnini –1 łyżka
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 2 równej grubości steki.
Następnie skropić je oliwą, olejem z anchois i ułożyć na nich fileciki anchois
i rozmaryn. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjąć na
godzinę przed smażeniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Steki smażymy na rozgrzanej patelni lub patelni grillowanej
po około 1,5 minuty z każdej strony (przy grubości 2-3 cm). Następnie ściągamy
z patelni na 2-3 minuty, aby odpoczęły.
Wykonanie – warzywa:
Przygotowanie warzyw rozpoczynamy jeszcze przed smażeniem
mięsa. Warzywa dokładnie myjemy (jeśli są młode nie ma potrzeby ich obierania)
i marynujemy w sosie przygotowanym z oliwy z oliwek i pasty sezamowej. W
przypadku szparagów białych, należy je wcześniej obrać i obgotować. Warzywa
pieczemy przez 20-30 minut, tak aby były delikatnie chrupiące.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz