piątek, 20 maja 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i ryżem jaśminowym



Ciasto drożdżowe z rabarbarem i ryżem jaśminowym



Składniki:

Ryż jaśminowy Uncle Ben’s– 100g
Rabarbar – 2 łodygi
Daktyle – 10 sztuk
Drożdże – 50g
Mąka – 1 szklanka
Mleko – 1 szklanka do ciasta + 1 szklanka do ugotowania ryżu
Wanilia – 1 laska
Cukier – 3 łyżki
Masło – 50g
Żółtko – 2 sztuki

+ cukier puder do posypania

Wykonanie:

Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem wanilii i szczypty cukru. Masło roztapiamy a w garnku delikatnie podgrzewamy mleko (powinno mieć około 30-40 stopni), a następnie rozpuszczamy w nim cukier i drożdże.
Gdy powstanie zaczyn, mieszamy go z roztopionym masłem, żółtkami i wyrabiamy z mąką. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy drobno posiekane daktyle (można je również zmiksować), pokrojony w kostkę rabarbar i ugotowany ryż.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do foremki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, sprawdzając od czasu do czasu patyczkiem, czy jest już suche.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

#Zaryżykuj