Ciasto drożdżowe z rabarbarem i ryżem jaśminowym
Składniki:
Ryż jaśminowy Uncle Ben’s– 100g
Rabarbar – 2 łodygi
Daktyle – 10 sztuk
Drożdże – 50g
Mąka – 1 szklanka
Mleko – 1 szklanka do ciasta + 1 szklanka do ugotowania ryżu
Wanilia – 1 laska
Cukier – 3 łyżki
Masło – 50g
Żółtko – 2 sztuki
+ cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem wanilii i szczypty cukru.
Masło roztapiamy a w garnku delikatnie podgrzewamy mleko (powinno mieć około
30-40 stopni), a następnie rozpuszczamy w nim cukier i drożdże.
Gdy powstanie zaczyn, mieszamy go z roztopionym masłem,
żółtkami i wyrabiamy z mąką. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy drobno posiekane
daktyle (można je również zmiksować), pokrojony w kostkę rabarbar i ugotowany
ryż.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do
foremki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, sprawdzając od
czasu do czasu patyczkiem, czy jest już suche.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
#Zaryżykuj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz