Lunchbox z ciecierzycą, pęczakiem i fasolką szparagową
Składniki – 1 porcja:
Kasza pęczak – 50g
Papryka czerwona – ½ sztuki
Fasolka szparagowa (mrożona) – 1 szklanka
Ciecierzyca – 30g suchej
Kukurydza konserwowa – 2 łyżki
Groszek konserwowy – 2 łyżki
Jarmuż – ½ szklanki
Czosnek – 1 ząbek mały
Sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa
Wykonanie:
Ciecierzycę moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy do
miękkości.
Kaszę pęczak gotujemy do miękkości, tak samo postępujemy z
fasolką szparagową. W tym czasie na patelni podsmażamy czosnek razem z
jarmużem, a następnie dodajemy do niego ugotowaną fasolkę szparagową.
Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą, ciecierzycą, pokrojoną w
kostkę paprykę, kukurydza i groszkiem. Całość doprawiamy do smaku solą,
pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy z oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz