niedziela, 15 maja 2016

Lunchbox z ciecierzycą, pęczakiem i fasolką szparagową

Lunchbox z ciecierzycą, pęczakiem i fasolką szparagową



Składniki – 1 porcja:

Kasza pęczak – 50g
Papryka czerwona – ½ sztuki
Fasolka szparagowa (mrożona) – 1 szklanka
Ciecierzyca – 30g suchej
Kukurydza konserwowa – 2 łyżki
Groszek konserwowy – 2 łyżki
Jarmuż – ½ szklanki
Czosnek – 1 ząbek mały
Sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa

Wykonanie:

Ciecierzycę moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy do miękkości.
Kaszę pęczak gotujemy do miękkości, tak samo postępujemy z fasolką szparagową. W tym czasie na patelni podsmażamy czosnek razem z jarmużem, a następnie dodajemy do niego ugotowaną fasolkę szparagową.

Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą, ciecierzycą, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydza i groszkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy z oliwą.