niedziela, 15 maja 2016

Kuskus z pesto z natki pietruszki z warzywami



Kuskus z pesto z natki pietruszki z warzywami



Składniki – 2 porcje:
Kasza kuskus – 100g
Pesto z natki pietruszki – 4-5 łyżek
Marchew – 1 sztuka
Seler – ¼ sztuki
Papryka czerwona – 1 sztuka
Pietruszka (korzeń) – 1 sztuka
Pierś z kurczaka – 200g
Szpinak – 2 garście
Granat
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Ulubione przyprawy np. garam masala do piersi z kurczaka, suszone zioła (oregano, bazylia, tymianek) do warzyw
Oliwa z oliwek – 3 łyżki

Sos:
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki

Wykonanie:
Kaszę kuskus gotujemy na parze lub zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aż wchłonie całą wodę. Następnie mieszamy z pesto i doprawiamy do smaku.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w ulubionych przyprawach np. garam masala i jogurcie naturalnym.
Warzywa (marchew, seler, pietruszkę, paprykę) obieramy ze skóry (z wyjątkiem papryki) i kroimy w równą kostkę. Mieszamy z ulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek. Warzywa pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach dodajemy do warzyw pierś z kurczaka i pieczemy dalej.
W pudełku lub słoiku układamy warstwami – kaszę, szpinak, kurczaka z warzywami i całość posypujemy granatem. Przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek i pesto z natki pietruszki.
Takie danie idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy/na uczelni lub obiad (podany jeszcze ciepły).