Czekoladowe naleśniki z białym serem, bitą śmietaną i
truskawkami
Składniki – naleśniki (8 sztuk):
Jajko – 1 sztuka
Mleko – 150ml
Woda gazowana – 150ml
Mąka pszenna razowa – 150g
Mąka pszenna – 50g
Kakao naturalne – 2-3 łyżki
Olej rzepakowy – 10g
Nadzienie:
Ser twarogowy półtłusty – 150g
Ser ricotta – 50g
Miód – 1 łyżka
Mięta świeża – 1 garść + kilka do dekoracji
Śmietana 30% tłuszczu – 50g
Cukier puder – 2 łyżki
+ truskawki
Wykonanie – naleśniki:
Mąkę przesiać do naczynia razem z kakao. Wymieszać dokładnie
z wodą, mlekiem i jajkiem. Następnie dodać olej rzepakowy i smażyć na dobrze
rozgrzanej patelni.
Wykonanie – nadzienie:
Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Ser twarogowy wymieszać z serem ricotta, miodem i posiekaną
miętą.
Naleśniki posmarować serem, następnie ułożyć na nim bitą
śmietanę i truskawki. Całość zawinąć w kopertę i udekorować truskawkami, miętą
i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz