piątek, 10 czerwca 2016

Czekoladowe naleśniki z białym serem, bitą śmietaną i truskawkami




Czekoladowe naleśniki z białym serem, bitą śmietaną i truskawkami



Składniki – naleśniki (8 sztuk):

Jajko – 1 sztuka
Mleko – 150ml
Woda gazowana – 150ml
Mąka pszenna razowa – 150g
Mąka pszenna – 50g
Kakao naturalne – 2-3 łyżki
Olej rzepakowy – 10g

Nadzienie:

Ser twarogowy półtłusty – 150g
Ser ricotta – 50g
Miód – 1 łyżka
Mięta świeża – 1 garść + kilka do dekoracji
Śmietana 30% tłuszczu – 50g
Cukier puder – 2 łyżki

+ truskawki

Wykonanie – naleśniki:

Mąkę przesiać do naczynia razem z kakao. Wymieszać dokładnie z wodą, mlekiem i jajkiem. Następnie dodać olej rzepakowy i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Wykonanie – nadzienie:

Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Ser twarogowy wymieszać z serem ricotta, miodem i posiekaną miętą.

Naleśniki posmarować serem, następnie ułożyć na nim bitą śmietanę i truskawki. Całość zawinąć w kopertę i udekorować truskawkami, miętą i posypać cukrem pudrem.