piątek, 10 czerwca 2016

Gofry z karmelizowanym rabarbarem i marakują



Gofry z karmelizowanym rabarbarem i marakują



Gofry – składniki:

Jajko – 1 sztuka
Mleko – 200ml
Mąka pszenna – 200g
Cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier – 1 łyżka
Olej rzepakowy – 10g

Karmelizowany rabarbar – składniki:

Cukier – 3 łyżki
Rabarbar – 1 łodyga
Cynamon – szczypta

Wykonanie – gofry:

Oddzielam białko od żółtka – żółtko ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję mleko, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Białko ubijam na sztywną pianę (dodać szczyptę soli) i delikatnie łączę z resztą składników.
Rozgrzewam gofrownicę i smaruję cienko olejem. Następnie nakładam odpowiednią porcję ciasta i piekę na złoty kolor.

Wykonanie – karmelizowany rabarbar:

Na patelni podgrzewam cukier i roztapiam, aż powstanie karmel. Następnie dodaję do niego pokrojony w paski rabarbar i posypuję cynamonem. Smażę przez 2-3 minut, aż rabarbar zmięknie.

Gofry podaję z rabarbarem i marakują.