niedziela, 5 czerwca 2016

Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem



Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem




Składniki – 2 porcje:

Jajka – 2 sztuki
Szparagi zielone – 200g
Wędzony halibut – 100g
Grzanki z pieczywa
Olej szczypiorkowy – 2 łyżki
Rzodkiewki – 4 sztuki

Wykonanie:

Jajka wbijamy delikatnie do woreczków spożywczych lub folii spożywczej, posypujemy solą i pieprzem, a następnie zawijamy tak, aby w woreczku zostało jak najmniej powietrza. Następnie gotujemy w gorącej wodzie przez 4-5 minut, w zależności od wielkości jajek.
W między czasie przygotowujemy szparagi – odcinamy zdrewniałe końcówki i blanszujemy w osolonej wodzie. 

Zblanszowane szparagi i pokrojone w plasterki rzodkiewki polewamy pesto z natki pietruszki i olejem szczypiorkowym. Na szparagach układamy ugotowane jajka, wędzonego halibuta i grzanki.