środa, 27 lipca 2016

Pierogi z botwinką, kozim serem i kaszą pęczak



Pierogi z botwinką, kozim serem i kaszą pęczak




Składniki – ciasto:

1 kg mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda

Składniki – farsz:

Botwinka – 1 pęczek
Ser kozi – 200g
Kasza pęczak – 100g
Czosnek – 2 ząbki
Koperek – ½ pęczka
Sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. W między czasie dokładnie myjemy botwinkę i drobno siekamy. Botwinkę razem z kozim serem i drobno posiekanym koperkiem dodajemy do ugotowanej kaszy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Następnie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę i zagniatamy ciasto – musi mieć odpowiednią konsystencję.
Następnie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypujemy mąką żeby się nie przyklejało) na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i sklejamy.
Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z roztopionym masłem lub sosem jogurtowo-koperkowym.