Pierogi z botwinką, kozim serem i kaszą pęczak
Składniki – ciasto:
1 kg mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda
Składniki – farsz:
Botwinka – 1 pęczek
Ser kozi – 200g
Kasza pęczak – 100g
Czosnek – 2 ząbki
Koperek – ½ pęczka
Sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. W
między czasie dokładnie myjemy botwinkę i drobno siekamy. Botwinkę razem z
kozim serem i drobno posiekanym koperkiem dodajemy do ugotowanej kaszy,
mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy do
przestygnięcia.
Następnie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą,
oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę i zagniatamy ciasto – musi
mieć odpowiednią konsystencję.
Następnie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypujemy mąką
żeby się nie przyklejało) na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka,
nakładamy na nie farsz i sklejamy.
Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z roztopionym masłem lub
sosem jogurtowo-koperkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz