Pieczona papryka marynowana
Składniki:
Papryka kolorowa – 5kg
Olej rzepakowy – 2 litry
Czosnek – 1 główka
Ocet winny – 2 łyżki
Świeże zioła: rozmaryn, oregano, bazylia
Sól
Wykonanie:
Paprykę myjemy i kroimy w paski grubości 2-3 centymetrów.
Następnie kawałki papryki układamy razem z plastrami czosnku i ziołami na
blasze do pieczenia. Posypujemy solą i pieczemy w 200 stopniach, aż skórka
papryki zacznie się robić brązowa. Upieczoną paprykę skrapiamy octem winnym.
W między czasie rozgrzewamy olej i dodajemy do niego część
ziół.
Upieczoną paprykę przekładamy do słoików (można
wcześniej zdjąć jej skórę) razem z czosnkiem i ziołami. Zalewamy gorącym olejem i zakręcamy słoiki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz