środa, 14 września 2016

Pieczona papryka marynowana



Pieczona papryka marynowana


Składniki:

Papryka kolorowa – 5kg
Olej rzepakowy – 2 litry
Czosnek – 1 główka
Ocet winny – 2 łyżki
Świeże zioła: rozmaryn, oregano, bazylia
Sól

Wykonanie:

Paprykę myjemy i kroimy w paski grubości 2-3 centymetrów. Następnie kawałki papryki układamy razem z plastrami czosnku i ziołami na blasze do pieczenia. Posypujemy solą i pieczemy w 200 stopniach, aż skórka papryki zacznie się robić brązowa. Upieczoną paprykę skrapiamy octem winnym.
W między czasie rozgrzewamy olej i dodajemy do niego część ziół.  
 
Upieczoną paprykę przekładamy do słoików (można wcześniej zdjąć jej skórę) razem z czosnkiem i ziołami.  Zalewamy gorącym olejem i zakręcamy słoiki.