Sałatka z arbuzem, szynką serrano i miętą
Składniki – 2 porcje:
Arbuz – 2 szklanki pokrojonego w kostkę
Ogórek zielony – 1 sztuka
Pomidory koktajlowe – 1 szklanka
Słonecznik – 2 łyżki
Mięta – 3 łyżki drobno posiekanej
Szynka serrano – 5 plasterków
Składniki – sos:
Sok z cytryny – 1 łyżka
Miód – 1 łyżka
Ocet balsamiczny – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sól
Wykonanie:
Wszystkie owoce i warzywa umyć i osuszyć. Arbuza i ogórka
pokroić w kostkę, a pomidorki koktajlowe na pół. Słonecznik uprażyć na suchej
patelni i dodać do wymieszanych owoców i warzyw. Następnie dodać drobno
posikaną miętę i wymieszać z sosem. Całość doprawić do smaku solą i przełożyć
do miseczek. Następnie na wierzchu sałatki ułożyć kawałki szynki serrano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz