niedziela, 11 września 2016

Sałatka z arbuzem, szynką serrano i miętą



Sałatka z arbuzem, szynką serrano i miętą



Składniki – 2 porcje:

Arbuz – 2 szklanki pokrojonego w kostkę
Ogórek zielony – 1 sztuka
Pomidory koktajlowe – 1 szklanka
Słonecznik – 2 łyżki
Mięta – 3 łyżki drobno posiekanej
Szynka serrano – 5 plasterków

Składniki – sos:

Sok z cytryny – 1 łyżka
Miód – 1 łyżka
Ocet balsamiczny – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sól

Wykonanie:

Wszystkie owoce i warzywa umyć i osuszyć. Arbuza i ogórka pokroić w kostkę, a pomidorki koktajlowe na pół. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do wymieszanych owoców i warzyw. Następnie dodać drobno posikaną miętę i wymieszać z sosem. Całość doprawić do smaku solą i przełożyć do miseczek. Następnie na wierzchu sałatki ułożyć kawałki szynki serrano.