wtorek, 6 września 2016

Suszone pomidory w oleju



Suszone pomidory w oleju


Składniki  - 3 słoiki:

Pomidory lima – 2kg
Czosnek – 5 ząbków
Świeże zioła np.: rozmaryn, oregano, tymianek
Ulubione zioła suszone np. oregano, bazylia, płatki chili, kapary, słonecznik, pestki dyni
Olej rzepakowy – ½ litra
Kapary – 2 łyżki
Pestki słonecznika lub dyni
Sól


Wykonanie:

Pomidory myjemy i przekrajamy na pół. Usuwamy z nich gniazda nasienne i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, środkami do góry. Do środka każdego pomidora dajemy kilka plasterków czosnku. Następnie posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami i układamy na nich świeże zioła. Całość wstawiamy do piekarnika na 120 stopni. Suszymy przez 5-6h od czasu do czasu przewracając pomidory na drugą stronę.
Kiedy pomidory będą już dobrze wysuszone w garnku rozgrzewamy olej rzepakowy (można użyć też oliwy z oliwek) i dodajemy do niego ulubione zioła, zioła których użyliśmy do suszenia pomidorów, szczyptę soli. Dodajemy też kapary, słonecznik lub pestki dyni.
Olej podgrzewamy delikatnie uważając, aby nie zaczął się gotować.
W między czasie pomidory układamy w słoiku z wybranymi dodatkami np. czosnkiem, kaparami lub pestkami. Całość zalewamy zagrzanym olejem i szczelnie zakręcamy słoiki. Odstawiamy nakrętką do dołu.
Pomidory są gotowe do jedzenia po kilku dniach.